Sitemize Hoşgeldiniz! Sitemiz yapım aşaması devam etmektedir. İlginize teşekkür ederiz.

Doğrudan köyden tane işi alınanlar hariç olmak üzere, ambalajlı satılan tüm yumurtaların son kullanma tarihi yazılması zorunludur. 2014 yılında, o zamanki adıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından getirilen düzenleme ile yumurtaların üretim tarihiyle birlikte tavsiye edilen son tüketim tarihlerinin de paket üzerinde yazılması zorunlu hale gelmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte, yumurta son kullanma tarihi nasıl anlaşılır sorusu tarihe karışmıştır. Ayrıca üretim tarihiyle beraber yumurta son kullanma tarihi nerede yazar konusu da kartonların üzerindeki firma etiketleriyle cevaplanabilmektedir.

Her gün olmasa bile gün aşırı olarak mutlaka tükettiğimiz yumurta, modern tekniklerle profesyonel çiftliklerde üretiliyor. Çoğunlukla bir paketteki yumurtalar aynı gün üretilmekle birlikte, kimi zaman bunun istisnaları olabiliyor. Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeye göre, paket üzerindeki üretim tarihi, o paketteki en eski yumurtayı baz alarak yazılmak zorundadır. Bu da elbette bayat yumurta tüketiminin önüne geçmek için yapılmıştır. Bu sayede garanti olarak paketteki tüm yumurtaların en az son kullanma tarihine kadar güvenle tüketilebileceği söylenebilir.

Tarihi Geçmiş Yumurta Yenirse Ne Olur?

Sağlıklı beslenme açısından her ürünün ambalajında yer alan son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekir. Aynı durum yumurta için de geçerlidir. Son kullanma tarihi geçmiş yumurta yenirse ne olur sorusunun yanıtı ise hastalıklarla ilişkilidir. Başta bakteriyel enfeksiyon hastalıkları olmak üzere, çeşitli sağlık soruna yol açabilir. Özellikle mide ve sindirim sorunlarına yol açtığı bilinir. Yumurta içerisinde son kullanma tarihi geçtikten sonra oluşan bir takım bakteriler, insan sağlığına zarar verebilir.

Bu nedenle yumurta son kullanma tarihi nasıl anlaşılır konusuna dikkat edilmesi önemlidir. Paket üzerinde yazan son kullanma tarihine dikkat edilerek yumurta tüketimi yapılması tavsiye edilir. Yine de, dondurma veya buzdolabında saklama yöntemleriyle yumurtanın kullanım ömrünün uzatılması sağlanabilir. Ancak bu durumda da, içeriğindeki protein ve vitaminlerde azalma görülür.  Soğuk ortamlarda hayatta kalamayan bu türden faydalı içerikler, buzlukta kaldığı sürece zamanla ölür ve insana faydalı özellikleri ciddi ölçüde azalır.

Yumurta Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Taze tüketilmesi tavsiye edilen yumurtalar, orta tazelikte de sağlığa zararı olmadan tüketilebilir. Ancak bayat yumurtaların faydası olmamasının yanında, çeşitli enfeksiyonlarına davetiye çıkardığı bilinir. Bu nedenle de yumurta son kullanma tarihi nerede yazar, bilinmesi gerekir. 6-10-15-30 farklı adetlerle satılabilen yumurta kartonlarının tümünün üzerinde son kullanma tarihi yazması zorunludur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında getirilen zorunluluğa göre, yumurta ambalajlarının üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi yazılması gerekir.

Yumurtaların Üzerinde Yazan Sayıların Anlamı Nedir?

Yumurtaların üzerinde yazan sayıların anlamı, üretim ya da son kullanma tarihleriyle ilgili olmadığı belirtilmelidir. Bu sayılar yumurtanın üretim türüne göre işlenir. Tamamen organik, gezen tavuk yumurta, kümes yumurtası ve kafes yumurtası şeklinde anlamlara gelir. Son kullanma tarihlerinin ambalaj üstünde yazılı olduğu belirtilmişti. Buna göre yumurtaların üstünde yer alan rakamların bununla bir ilgisi olmadığı anlaşılır.

0 (sıfır) ile başlayan yumurta kodlarının organik yumurtaları ifade ettiği anlaşılır. Bu kodu taşıyan yumurtaları üreten köy tavuklarına yem verilmez ve doğal yollarla beslenir. Yumurtlama süresi normalden uzun sürer ve en sağlıklı yumurta çeşididir.

1 (bir) ile başlayan yumurta koduna sahip paketlerin ise gezen tavuk yumurtası olduğu biliniyor. Bu koda sahip yumurtaların ise yine yemsiz bir şekilde büyütülen tavuklar, köy tavuğu değildir. Çiftlik tavuklarının serbest gezmesi ve doğal beslenmesiyle elde edilir.

2 (iki) ile başlayan kodu taşıyan yumurta paketlerinde, kümes yumurtası satıldığı anlaşılmalıdır. Buna göre bu tavuklar yemle beslenir ve kısa sürede daha fazla yumurta üretmeleri sağlanır. 0 ve 1 kodlu yumurtalara göre fiyatları daha uygun olarak nitelenebilir.

3 (üç) koduyla başlayan yumurtların ise kafes tavuğundan üretildiği söylenebilir. 3 kodlu yumurtalara sahip yumurtaları üreten tavuklara hızlı yumurtlamaları için yumurta yemi verilir.

Son Kullanma Tarihi Gelen Yumurta Yenir Mi?

Yumurta kartonlarının üzerindeki ambalaj kağıdında son kullanma tarihi ya da yeni ismiyle tavsiye edilen tüketim tarihi yer alır. Bu tarihlerin geçilmemesi, yumurtadan en fazla besin değerinin alınması açısından önemlidir. Ayrıca sindirim sistemi ve bağışıklık sistemlerine zarar vermemesi açısından bu tarihten önce tüketilmesi önerilir. Buradaki önemli soru ise son kullanma tarihi gelen yumurta yenir mi olacaktır. Son kullanma tarihi dahil olmak üzere bu tarihe kadar yumurtalar tüketilebilir.

Yine de bir takım dondurma teknikleri kullanarak son kullanma tarihinin ötesinde de yumurta tüketimi sağlanabilir. Bu durumda besin değerinde azalma olacağının belirtilmesi gerekir. Haşlanmış yumurtayı bir kap içerisinde kabağı soyulmuş şekilde buzlukta saklayabilirsiniz. Böylece kullanım ömrünü otomatik olarak 4-6 hafta uzatabilirsiniz.

Yumurta Son Kullanma Tarihinden Uzun Saklanabilir Mi?

Şu belirtilmelidir ki, yumurta paketleri üzerinde belirtilen son kullanma tarihleri, taze tüketim tarihi olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla bu tarihlerin ötesine geçilmesi mümkündür. Besin değeri biraz azalsa da, dondurma yöntemiyle yumurta daha uzun saklanabilir. Şehir dışına çıkacaksanız ve dolabınızda tüketemediğiniz yumurtalar varsa, buzluğa koyarak son kullanma tarihinin 3-4 hafta ötesine kadar kullanım sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla yumurta son kullanma tarihinden uzun saklanabilir mi sorusuna evet cevabı verilebilir.

Aynı zamanda pişmiş ya da çırpılmış yumurtaların da son kullanma tarihinden uzun saklanması mümkün olabilmektedir. Yağsız olarak pişirilen, yani haşlanan yumurtaların iki farklı saklama metodu bulunur. Yumurtaların kabuğu henüz soyulmadıysa, buzlu su içerisinde buzdolabında 3-4 gün saklanması sağlanabilir. Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş yumurtaların ise bir kap içerisine ağzı kapalı şekilde konarak 2-4 hafta saklanma imkanı bulunur.

Çırpılmış yumurtaların ise farklı bir teknikle yine buzlukta saklanması mümkündür. Burada yumurtaların pişmemiş olması önemlidir. Yağda pişirilen yumurtaların birkaç saat bile saklanması sağlıklı değildir ve önerilmez. Öte yandan çırpıldığı halde pişirilmeyen yumurtaların buz kalıplarına sıvı halde doldurarak buzluk bölümünde saklanabilir. Belirtilen yöntemlerle yumurta son kullanma tarihinden uzun saklanabilir mi sorusunun yanıtı verilmiş olur. Yine de bu şekilde saklanan yumurtaların besin değerinde azalma olduğu tekrar vurgulanmalıdır.

Yumurta Son Kullanma Tarihi Ne Kadar Olur?

Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz yumurtaların da belirli bir raf ömrü bulunur. Yumurta son kullanma tarihi ne kadar olur sorusunun cevabı üretim tarihinde saklıdır. Üretim tarihinin belirtilmesinde de belli yasal zorunluluklar bulunur. Koli ya da paket içerisinde farklı günlerde üretilen yumurtalar bulunuyorsa, üretim tarihi en eski olan yumurtanın tarihi paket üzerine yazılmak zorundadır. Bu şekilde hesaplanan son tüketim tarihi ise üretim tarihinden itibaren 6 hafta olarak belirtilir.

Yumurta son kullanma tarihi nasıl anlaşılır konusunun işlendiği bu içerikte, üretim tarihi odaklı bir şekilde hesaplandığı belirtildi. Buna göre yumurta paketleri üstündeki SKT silinmiş ya da okunamıyor olsa bile üretim tarihinden hesaplanabilir. Ayrıca son kullanma tarihlerinin ötesinde yumurtaların buzlukta veya dolapta saklanmasının sağlanabileceği de tekrar vurgulanmalıdır. Besin değerinin en iyi şekilde alınabilmesi için yumurtaların buzdolabının raflarında saklanması önerilir. Kapak bölümünde saklanan yumurtalar, dış havayla sürekli temas ettiği için bozulma süresi kısalabilir.

——————————————————————————————————

Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.

Facebook: zorelmachine

Instagram: zorelmachine

LinkedIn: Zorel Machine

Youtube: Zorel Machine

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir