Sitemize Hoşgeldiniz! Sitemiz yapım aşaması devam etmektedir. İlginize teşekkür ederiz.

Marketten yumurta alırken nelere dikkat edilmeli sorusu son zamanlarda fazlasıyla soruluyor. Günümüzde birçok uzman, iyi beslenmenin faydalarını tartışıyor. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besin, vitamin ve mineralleri alabilmesinin tek yolu şüphesiz dengeli beslenmedir. Sağlıklı bir diyet, her gün kahvaltı yapmanızı gerektirir. Kahvaltı, özellikle çocuklar için çok önemli bir öğündür. Yumurta en sevdiğimiz kahvaltılık yiyeceklerden biridir. Peki düzenli olarak yediğimiz yumurtalar organik mi ve üretimlerinde kullanılan koşullar ve yöntemler hakkında neler biliyoruz? Hepimiz yumurtanın hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri, protein, A, E, D ve B2 vitaminleri, fosfor, çinko ve demir açısından zengin, özellikle besleyici açıdan yoğun bir gıda olduğunun farkındayız. Üzerindeki kodlar bunlardan en önemlisidir. Yumurtanın üzerine basılan bu kodlar, tavuktan çıkarılan yumurtanın türünü tanımlar. Ayrıca menşe ülkesini ve yumurtanın üretildiği şehrin plaka kodunu da tanımlarlar.

Organik Yumurta Nedir?

Yetiştirme koşullarına bağlı olarak, bazı gıdalar organik olarak tanımlanır. Bunlar arasında yumurtalar da var. Yumurtayı sağlıklı ve uzun süreli tüketmek için organik yumurta tercih edilmelidir. Tavuklar sadece organik besinlerle beslendikleri ve hiçbir şekilde ilaç, hormon gibi maddelere maruz kalmadıkları için organik yumurta üretirler. Organik yumurtalar normal yumurtalardan biraz daha pahalıdır. Bunun temel gerekçesi daha sağlıklı ve besleyici olmasıdır. Ülkemizde son yıllarda organik yumurta üretiminde önemli bir artış görülmektedir.

Normal yumurtalarla karşılaştırıldığında, organik yumurtalar daha büyük görünür. En güvenilir yiyecek yumurtadır. Organik yumurtaların sarısı ve beyazının her ikisi de birçok sağlık yararı sağlar, ancak her biri yalnızca yaklaşık 60 kaloriye sahiptir. Kalorisi az ama besin değeri çok olan besinlerden biridir. İçindeki sağlıklı yağların ve vitaminlerin en önemli özelliklerinden biridir.

Organik Yumurtayı Nasıl Anlayabiliriz?

Marketten yumurta alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu cevaplamadan önce organik yumurtayı nasıl anlayabileceğimizi bilmeliyiz. Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın sarı kısmının incelenmesi çok önemlidir. Organik yumurtalar, organik olmayan yumurtalara göre daha küçük sarı kısımlara sahiptir. Ek olarak organik yumurta daha parlak ve temiz olduğu için ilk bakışta anlamak mümkün olabilir. Yumurtalarınızın üzerinde bir sertifika numarası olması, onların organik olduğunu göstermenin en iyi yöntemlerinden biridir. Tavuklara sadece organik beslenme sağlanarak organik yumurta üretilmesi mümkündür. Sonuç olarak boyut olarak farklılık gösterir. Organik yumurtaların sarı kısmı daha koyu olmasına rağmen rengi tavuğun cinsine göre değişir. Bu nedenle organik yumurtayı anlamak için sertifika numarasına bakmak zorunludur. En güvenilir yöntemlerden biri sertifika numarasıdır. Hem doğal besi yumurtası hem de diğer üretim yumurtalarının üretiminde aynı cins tavuklar kullanıldığı için yumurta kabuk renkleri ve yapıları oldukça benzerdir. Gelişim ortamları farklı olan bu kuşların yumurtaları ancak tat ile ayırt edilebilir.

Kod Numarası 3 Olan Yumurtalara Dikkat

Yumurtanın üzerinde 0, 1, 2 ve 3 kodları bulunmaktadır. Bu kodlar bir amaç için oluşturulmuştur. Yumurta seçerken bu hususlara dikkat edilmelidir. Seçilen yumurtanın kalitesi bu kodlarla belirlenir. 0 rakamı ile başlayan yumurtaların organik ve sağlıklı olduğu söylenir. 3 ile başlayanda ise tavuğun hiçbir şekilde dolaşmasına izin verilmez ve kafeste yetiştirilir. Kod numarası 3 olan yumurtalar en sağlıksız kabul edilir. Ek olarak, en ucuz yumurtalardan biridir. 2 rakamı ile başlayan kodlar aynı zamanda kümeste olan bir tavuğu da ifade etmektedir. Yumurta seçerken bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Organik yumurta sevenler 0 ile başlayan kodlu yumurtaları tercih etmelidir.

Kodlar Tam Olarak Ne Anlama Geliyor?

Yumurtaların üzerinde belirli kodlar olduğunu fark etmişsinizdir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yumurta Tebliği’ne göre yumurtalar takip kodu içermektedir. Şimdi yumurtaların üzerindeki izleme kodlarından bazı örneklere bakalım. Serbest gezinen tavuk yumurtaları, yumurtaların üzerindeki “1” izleme koduyla tanımlanır. Aksine, bu yumurtalar çiftliklerde serbestçe dolaşmasına izin verilen tavuklardan gelir ve bu tavuklar için GDO’suz yem veya hormon kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Kod tanımlayıcısı “2” olan yumurtalar, kafessiz kümeslerde barındırılan tavuklardan üretilmiştir. Bu tavuklar kapalı kümes içinde hareket edebilen canlılardır. Bu koda sahip yumurtaları üretmek için kullanılan kuşların GDO’lar veya hormonlar üzerinde herhangi bir sınırlaması yoktur. İzleme tanımlayıcısı “3”, yumurtaların tamamen hapsedilmiş tavuklardan geldiğini gösterir. Bu tavuklar, dolaşmak için sınırlı alana sahip kafeslerde sürekli olarak yetiştirilir. Bir kez daha, bu tavukları yetiştirmek için kullanılan yemlerde GDO’lar veya hormonlar konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.

Yumurta Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Günlük diyetimizin temel bir bileşeni olan yumurtalar kolayca bulunur, farklı yüksek kaliteli protein türleri bakımından bol miktarda bulunur ve kullanımı ve hazırlanması kolaydır. Eklendiği ürünün fonksiyonel değerini aynı anda artıran bir öğündür. Yumurta alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir. Bunlar:

  • Çatlak, kırık, kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.
  • Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir.
  • Yumurta depolama için 5 santigrat dereceden daha az sıcaklık kullanılmalıdır. Saklama için oda sıcaklığında bekletilmemelidir. 12°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma olasılığı daha yüksektir. Bu bozulmuş yumurtaları tüketmek alerjik reaksiyonlara, mide sorunlarına ve mikrobiyolojik sorunlara neden olabilir.
  • Temiz, serin depolama tesisleri yumurta, temizlik malzemeleri, balık vb. için kullanılır. Başka saklama kaplarının olmadığı alanlarda kokan şeylerden uzak tutulmalıdır. Çünkü yumurtanın küçük gözenekleri, dışarıdan gelen havanın içeriye sızmasına izin verir.
  • Satılan yumurta kartonları üst üste istiflenmemeli ve mümkünse kendi karton kaplarında saklanmalıdır.
  • Her zaman taze yumurta yenmelidir.
  • Kanlı, çürük ve kötü kokulu yumurtaların satışı yasaktır.
  • Gri, kokulu yumurta kabuğunun tonudur.
  • Yumurtaları sadece kullanmadan hemen önce yıkayın
  • A sınıfı yumurtanın son kullanma tarihinin doğrulanması gerekir. A sınıfı yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde marketlerde satışa sunulur ve tüketiciye ulaştırılır.
  • Son kullanma tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz. Farklı yumurtlama tarihleri olan ambalajlarda satılan yumurtaların son kullanma tarihi değerlendirilirken ilk yumurtanın tarihi dikkate alınır.
  • Yumurta üzerindeki kirin sadece bir kısmı dezenfektan kullanılarak giderilebilir; yıkamakla giderilemez. Bu nedenle yumurtayı yıkamamalıyız çünkü yıkamak, dışarıdan gelen kirin yumurtanın küçük gözeneklerine girmesine ve enfeksiyona neden olmasına neden olabilir. Yine de daha önce söylediğimiz gibi tüketmeden hemen önce yıkayabilir ve yiyebilirsiniz.
  • Yumurtanın bulunduğu rafta başka yiyecekler varsa bunlar yenmeden önce temizlenmelidir. Bunun ışığında, düzenli olarak gözlemlenen bireylerin yumurtaların yanına yarım limon koyma alışkanlığının kırılması zorunludur.
  • İçinde yumurta olan her yemek pişirilmelidir. Çiğ yumurtaların sindirimi zor olmasının yanı sıra bakterilerle kontamine olma riski de vardır. Örneğin, bu alanda yaptığımız en tipik hata, ıslak kek olarak da bilinen yapılan keklere, pişmemiş hamurdan sıvıyı ayırarak sos eklemektir. Çiğ yumurtayı sosta tüketirsek sağlığımız tehlikeye girebilir.
  • Yumurta sarısına çekici bir renk vermek için, özellikle pazarlarda “köy yumurtası” olarak satılan yumurtalar için tavukların yemine kimyasallar eklenir.
  • Yumurtaları alırken sallayın. Salladığınızda ses çıkıyorsa yumurtanız bayattır.
  • Mat ve pürüzsüz kabuklu yumurtaları seçin.
  • Kabuğun çatlamasını önlemek için yumurtalar oda sıcaklığında tutulmalıdır.

——————————————————————————————————

Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.

Facebook: zorelmachine

Instagram: zorelmachine

LinkedIn: Zorel Machine

Youtube: Zorel Machine

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir