Sitemize Hoşgeldiniz! Sitemiz yapım aşaması devam etmektedir. İlginize teşekkür ederiz.

En başta kahvaltı sofraları olmak üzere farklı alanlarda çokça kullandığımız yumurta, taze tüketilmesi önerilen bir üründür. Pazarlarda, marketlerde ve daha gıda sektöründeki farklı mağazalarda bulunabilen yumurtanın son kullanma tarihi geçerse ne olur? Bayat yumurta zehirler mi? Bu soruların yanıtlarını yazının devamında detaylı bir şekilde bulabileceksiniz.

Paket ya da kolilerin üzerinde son kullanma tarihlerinin belirtilmesi mecburi bir uygulamadır. Dönemin Gıda Bakanlığı tarafından uygulama konan yürürlüğe göre, yumurta paketlerinin üzerinde üretim tarihiyle birlikte tavsiye edilen tüketim tarihi işlenmektedir. Bu tarihleri geçen ürünler mağazalar tarafından tedarikçi firmaya iade edilir. Ancak son kullanma tarihi varken aldığınız ve dolapta saklarken son kullanma tarihi geçmişse neler yapılması gerekir?

Yumurtanın son kullanma tarihi geçerse tüketilmesi tavsiye edilmez. İçinde oluşacak bakteriler enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca bazı bağırsak ve sindirim sorunlarına yol açtığı bilinir. Buna göre yumurtaların son kullanma tarihinden önce tüketilmesi önem arz etmektedir.

Tarihi Geçmiş Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Eğer yumurtayı satın alıp buzdolabına yerleştirdikten sonra TETT yazılı olan kağıt çöpe atıldıysa tarihi geçmiş yumurta nasıl anlaşılır sorusunun cevabına ihtiyaç duyulur. Bayat ve taze yumurtanın tespiti için basit bir test yapılır. Bir cezve dolusu suya ihtiyacınız olacak bu test için derin bir cezve kullanılması önerilir. Çünkü yumurtanın su içinde hangi konumda duracağının gözlenmesi gerekir.

Taze yumurta nasıl anlaşılır konusuna gelindiğinde cezve testi ciddi bilgi sağlayabilir. Normal musluk suyunu bir cezve içerisine doldurun. Yumurtayı yavaş bir şekilde suyun içerisine bırakarak hangi konumda olduğu gözlenmelidir. Taze yumurtanın suyun dibine çökeceği bilinmelidir. Aynı şekilde suyun yüzeyine çıkan yumurtanın ise bayat olduğu anlaşılır. Askıda kalma şeklinde tabir edilen durum da gözlenebilir. Yumurtanın suyun orta seviyelerinde kalması ise, tahmin edileceği üzere bayatlamaya dönmüş olarak tanımlanabilir.

Askıda kalan yumurtaların 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Suyun üzerine çıkan bayat olanların ise kullanılması tavsiye edilmez. Tarihi geçmiş yumurta tüketilirse bazı sağlık sorunları ile karşılaşılması beklenir. En bilinen olumsuz durum olarak, yumurta içinde üreyen bakterilerin neden olduğu enfeksiyon soruları yaşanabilir. Ayrıca bozuk ürün yendiği için mide ve bağırsaklarda farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle son kullanma tarihi bilinmeyen bir yumurta varsa, cezvede su testi yapılarak bayat olup olmadığının öğrenilmesi büyük önem taşır.

Yumurta Nasıl Saklanır?

Yumurtaların bozulmaması için bir takım tedbirler alınabilir. İlk olarak şu belirtilmelidir ki, çoğumuz yumurtaları buzdolabında yanlış şekillerde saklıyoruz. Yumurtaların buzdolabında kapak bölümüne dizilmesi, aslında doğru olmayan bir yöntemdir. Evet, buzdolaplarında bunun için özel bölmeler bulunsa da yumurta nasıl saklanır sorusunun farklı bir cevabı vardır. Kapaktaki ürünler dış havayla daha sık temas ettiği için bozulma süreleri de kısalmış olur. Öte yandan, buzdolabının iç raflarında saklanan ürünlerin, havaya teması ciddi ölçüde azalırken, saklanma ömürleri de uzamaktadır. Bununla birlikte haşlanmış yumurtanın ve çiğ yumurtanın son kullanma tarihinden sonra kullanılmasını sağlayacak bir takım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri de yine yazının devamında bulabileceksiniz.

Bozulmuş Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Taze tüketilmesi her türlü mecrada tavsiye edilen yumurtanın tazeliği tespit edilebildiği gibi bozulmuş yumurta nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı da mevcuttur. En basit olarak satıldığı ambalajların üzerinde mutlaka son kullanma tarihi ya da tavsiye edilen tüketim tarihi adı altında yumurtanın bozulacağı tarih belirtilir. Yasal bir zorunluluk olan bu etiketler 6’lı paketler ve 30’lu koliler dahil olmak üzere her türden ambalajda belirtilmesi gerekir.

Bu etiketlerin kaybedilmesi durumunda ise taze yumurta nasıl anlaşılır sorusunun cevabı aranmak zorunda kalır. Bunun için uzmanlar tarafından önerilen basit bir uygulama bulunur. Derin bir kap içerisine musluk suyu oldurarak bir yumurtanın bayat ya da taze olduğu kolayca anlaşılabilir. Özetle suyun dibine batan yumurtalar taze, üstünde kalanlar ise bayat olarak tespit edilir.

Aynı tekniğin uygulanması gereken bir başka durum ise, tane işi alınan yumurtalardır. Kahvaltıcı olarak adlandırılan ve organik ürün satışı yaptığını belirten işyerlerinden alınan yumurtalar, ambalajlar halinde satılmadığı için TETT veya SKT yazılı bir etiketi bulunmuyor. İşletmeler tarafından genellikle bu yumurtaların günlük ve taze olarak temin edildiği belirtilir. Bozulmuş yumurta yenirse ne olur sorusunda belirttiğimiz sağlık sorunları sebebiyle, yine de bu yumurtaların taze olduğundan emin olunması gerekir.

Yumurtaların bayat ya da bozulmuş olmadığından emin olunduktan sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca son kullanma tarihi yaklaşan yumurtaların ömrünü uzatmak için de bir takım yöntemler bulunur. Çiğ ve pişmiş yumurtaların saklanma koşulları birbirinden farklıdır. Çiğ yumurtayı buzlukta saklamak için kırılmış ve çırpılmış olması gerekir. Sıvı kıvama getirilen çiğ yumurtalar buz kalıplarında saklanabilir. Son kullanma tarihi geçmeden önce buzluğa konan yumurtalar 3-4 hafta kadar aynı tazelik seviyesini koruyabilir.

Öte yandan farklı bir soru işareti de pişmiş yumurtalarda çıkmaktadır. Son kullanma tarihi yaklaşmış ya da gelmiş olması nedeniyle ihtiyaç fazlası olarak hepsi pişirilen yumurtaların çöpe atılmasına gerek yoktur. Ancak bu opsiyon haşlanmış olanlar için geçerlidir. Yağda pişirilen yumurtaların hiçbir şekilde dolapta saklanması mümkün olmamaktadır. Haşlanmış yumurtaları tazeliğini koruyarak saklamak için iki farklı metot vardır.

İlk olarak yumurtaları buzlu suyun olduğu bir kap içerisine koyabilir ve bu suyu 2 günde bir değiştirerek 4-6 gün aralığında dolabın raf bölümünde aynı tazelik düzeyinde saklayabilirsiniz. Bir diğer saklama yöntemi ise buzlukta saklanmasıdır. Bunun için yumurtaların kabuğundan soyulmuş olması gerekir. Kabuksuz yumurtaları ağzı kapalı bir plastik kap içerisine koyarak buzlukta 2-3 hafta kadar saklama imkanı bulunur.

Tarihi Geçmiş Yumurta Yenirse Ne Olur?

Kişisel sağlığın korunması için her türlü gıda maddesinin tavsiye edilen tüketim tarihleri içerisinde tüketilmesi gerekir. Bazen ihtiyaç fazlası ürünler dolaplarda tarihi geçmesine rağmen kalabiliyor. Bu durumda akıllara gelen sorular ise tarihi geçmiş yumurta yenirse ne olur tipinde karşımıza çıkar. Aynı sorunun tüm gıda maddeleri için sorulabileceği de aşikardır. Ayrıca bu soruların tümüne aynı cevap verilebilir. Tarihi geçmiş gıda ürünleri tüketilmesi halinde sindirim ve boşaltım sistemleri zarar görebilir.

Belki çok ciddi hastalıklar ortaya çıkmayabilir. Tüketilen bozuk gıdanın miktarına ve ne kadar bozuk olduğuna bağlı olarak yaşanacak olan sağlık sorununun şiddeti değişebilir. Tarihi 1-2 gün geçmiş 1-2 yumurta yenirse mideyi bozar ve bağırsaklarda boşaltım sorunlarına neden olabilir. Bunun yanında yumurta ve diğer gıdaların içerisinde oluşabilecek bakterileri başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bakteriler aracılığıyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığı bu şekilde ortaya çıkar.

Sayılan nedenlerden dolayı yumurtanın son kullanma tarihi geçerse ne olur sorusunun cevabı çok olumlu şeylerden oluşmamaktadır. Bu nedenle taze tüketilmesi önerilen yumurtaların ve hatta diğer gıda ürünlerinin bozulmadan/bayatlamadan tüketilmesi tavsiye edilir. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin bu tarihler ulaşmadan tüketilmesi, tüketilmesi mümkün olmaması durumunda ise yukarıda belirtilen şekillerde saklanması gerekmektedir.

Elbette son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin çöpe atılması doğa ve ekonomi için istenen bir durum değildir. Bu nedenledir ki, ürünlerin sadece tarihi yaklaşırken değil, her zaman doğru koşullarda saklanması önem arz etmektedir.

——————————————————————————————————

Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.

Facebook: zorelmachine

Instagram: zorelmachine

LinkedIn: Zorel Machine

Youtube: Zorel Machine

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir