Sitemize Hoşgeldiniz! Sitemiz yapım aşaması devam etmektedir. İlginize teşekkür ederiz.

En çok kahvaltı sofralarında kullansak da, yumurtayı ilk aklımıza gelenden çok farklı alanlarda kullanırız. En basit olarak kek, kurabiye ve poğaça tariflerinde hamurlara yumurtanın akı veya sarısı mutlaka eklenir. Ayrıca yine börek ve kurabiye gibi ürünlerin kızarması için üstlerine yumurta sürülmesi de oldukça yaygındır. Tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra, yumurtanın farklı versiyonlarının kahvaltılarda sıkça kullanıldığı da kabul edilmelidir. Bu kadar çeşitli kullanım alanları olduğundan yumurta kaç gün içinde tüketilmeli sorusu da önemli hale gelir.

Bazen haşlama, bazen rafadan, bazen de omlet ya da kırılmış şekilde kahvaltı sofralarımızda çok fazla yer verdiğimiz bir üründür. Elbette her ürün gibi yumurtanın da bir saklama ömrü vardır. Özellikle kalabalık olmayan aileler yumurtanın bozulma süresi konusunda endişe edebilirler. Çoğunlukla 15’li ya da 30’lu kolilerde satın alınan yumurta uygun koşullarda saklandığında 2 ila 3 hafta saklanabilir.

Burada elbette önemli konulardan birisi de yumurta saklama koşullarıdır. Yumurta oda sıcaklığında veya buzdolabında farklı sürelerde saklanabilir. Doğru şekillerde saklandığında yumurta kaç gün içinde tüketilmeli sorusunun da birden fazla yanıtı olur.  Çiğ yumurtanın saklama süresi ile pişmiş ya da haşlanmış yumurtanın saklama koşulları birbirinden farklıdır.

Yumurta Nasıl Saklanır?

Taze yumurtanın doğru şekilde saklanması halinde 4 ila 6 hafta bozulmayacağını belirtmek gerekir. Elbette bunun için bir takım koşulların sağlanması gerekir. Burada en çok merak edilen konu çiğ yumurta nasıl saklanır üzerinde yoğunlaşır. Eğer uzun süreli tüketim planlanmıyorsa, yumurtaları buzdolabına koymaya gerek yoktur. Oda sıcaklığında, yani 21-22 derecede (en fazla 25) 15-20 gün kadar saklanması mümkündür. Bu sürelerin taze yumurta için geçerli olduğunu ayrıca eklemek gerekir.

Çiğ yumurta buzdolabında +4 ila +5 derecede 6 haftaya kadar saklanabilir. Dikkat edilmesi gereken konu ise yumurtaların üretim tarihidir. Karton halinde satılan yumurtaların üretim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi üzerinde yazmaktadır.  Bu tarihlerin yeni olması halinde yumurtaların taze olduğu varsayılabilir. Buradan hareketle de taze yumurta kaç günde tüketilmeli sorusun 6 hafta yanıtı verilebilir.

Yumurtanın kaç günde bitirilmesi gerektiği konusu, nasıl saklandığıyla doğrudan ilgilidir. Yumurta saklanması için uygun koşulların oluşturulması gerekir. Çiğ yumurtanın haricinde, haşlanmış yumurta saklama koşulları da önemli bir konudur. Kimi zaman haşlanan yumurtalar tüketilmeyip, daha sonra kullanılmak üzere saklanmak istenebilir. Haşlanmış yumurtayı saklamanın iki farklı koşulu olduğunu belirterek bu koşulların açıklaması da yapılmalıdır.

Haşlanmış Yumurta Kaç Gün İçinde Tüketilmeli?

Özellikle çocuklu ailelerde sık yaşanan bir durum, haşlanmış yumurtanın yenmemesidir. Bu durumda yumurtayı çöpe atmak yerine uygun koşullarda saklanması mümkündür. Haşlanmış yumurta kaç gün içinde tüketilmeli diye bir soru aslında yoktur. Haşlanmış yumurta o gün tüketilmelidir. Böylece içerdiği besin değerinden en yüksek seviyede faydalanmak mümkündür.

Haşlanmış yumurta aynı gün tüketilmediyse, iki farklı şekilde saklanması mümkündür. İlk olarak dondurma yöntemi tercih edilebilir. Kabuklarını soyulan haşlanmış yumurta, ağzı kapalı bir kap içerisinde saklanabilir. Bu şekilde dolabın buzluk bölümünde ya da derin dondurucu içinde bozulmadan tutulması mümkündür. Böylelikle haşlanmış yumurta 2 ila 3 ay süreyle kullanılabilir. Elbette taze pişirildiği zamanki besin değerini koruyamaz. Yine de çöpe atılmasındansa bu şekilde saklanma seçeneği her zaman değerlendirilebilir.

Bir diğer haşlanmış yumurta saklama yöntemi ise buzlu su yöntemidir. Daha kısa süreli saklama imkanı sağlasa da, besin değerini daha fazla koruyan bir tekniktir. Bu kez yumurtanın kabukları soyulmadan saklanması gerekiyor. Bir kap içerisine bol miktarda buzla birlikte soğuk su koyuyoruz. Kabuklarıyla birlikte haşlanmış yumurta bu su içerisine koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklanma süresi ile 4-6 gündür. Ancak 2 günde bir içinde tutulduğu buzlu suyun değiştirilmesi gerekiyor. Böylelikle bakteri oluşumu engellenmiş olur.

Çırpılmış Yumurta Nasıl Saklanır?

Birbirinden farklı nedenlere bağlı olarak çırpılan çiğ yumurtanın hepsi kullanılmayabilir. En çok börek ve kurabiye üzerlerine kızarma sağlanması için çırpılan yumurta sarısı, kimi zaman fazla geldiğinden daha sonra kullanılmak üzere saklanması gerekebiliyor. Aynı şekilde yumurtayı çırptıktan sonra tavada pişirecekken miktarın göze fazla gelmesi nedeniyle bir kısmı kaselerde kalabiliyor.  Bu durumlarda çırpılmış yumurta bozulur mu sorusu ortaya çıkar.

Yumurta saklama koşulları çırpılmış yumurta için de uygulanabilir teknikleri barındırır. Çırpılan yumurtanın saklanması için buz kalıplarına ihtiyaç vardır. Öncelikle yumurtaların tamamen çırpılarak sıvı hale getirilmesi gerekir. Tamamen sıvı hale getirildikten sonra, buz kalıplarına dökülerek dolabın buzluk bölümünde saklanabilir. Bu şekilde saklanabilmesi için önerilen süre ise, çırpılmadan önceki tazeliğine bağlı olarak 1-2 hafta arasında olduğu söylenebilir.  Bu sürenin ardından, yumurtanın besin değeri kaybolurken, tadında da bozulma olacağı için tüketilmesi önerilmiyor.

Taze Yumurta Kaç Gün Kullanılabilir?

Yumurta kaç gün içinde tüketilmeli sorusunun cevabının üretim tarihine olduğu belirtilmişti. Paket üzerinde yer alan üretim tarihinden itibaren 6 hafta içinde tüketilmesi gerekir. Bu nedenle yumurta alırken son kullanma tarihinden ziyade üretim tarihine bakılması daha doğru olacaktır. Son kullanma tarihi yaklaşmış bile olsa, yukarıda belirtilen teknikler sayesinde SKT sonrası saklanması mümkün olabilir.

Burada önemli sorulardan birisi de yumurtanın tazeliğinin nasıl anlaşılacağı olmalıdır. Özellikle üretim tarihinin yazılı olduğu kağıt atıldıysa, ya da ambalajsız köy yumurtası alınıyorsa taze yumurta nasıl anlaşılır sorusu ön plana çıkmaktadır. Yumurta tazeyken 6 haftaya kadar tüketilebilir, diğer yandan orta tazelikteyse 2-4 hafta arası kullanılması mümkündür. Bayat yumurtanın ise birkaç gün içinde bitirilmesi gerekir.

Taze Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Yumurtanın ne kadar saklanacağını belirleyen önemli etkenlerden birisi elbette taze yumurta nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı olmalıdır. Ambalajsız olarak satılan köy yumurtalarında çok yaşanan bir durum olmakla birlikte, market yumurtalarında da kağıdın kaybedilmesi ya da üzerindeki yazıların silinmesi gibi nedenlerle üretim tarihine ulaşılması mümkün olmayabilir. Bu durumda tazeliğini anlamak için bir cezve su yeterli olmaktadır.

Bir cezve dolusu su içerisine yumurtanın yavaşça bırakılması gerekiyor. Taze yumurta içerikleri nedeniyle suyun dibine batacaktır. Yani dibe batan yumurtanın 4-6 hafta süreyle güvenle tüketilebileceğini söylemek mümkündür.

Yumurtanın su içinde askıda kalması durumunda ise orta tazelikte olduğu anlaşılır. Bu şekilde kalan yumurtaların ise 2-4 hafta aralığında kullanması önerilir. Bu sürenin aşılması halinde ise artık hem besin değerinin kaybolacağı hem de sağlığa zarar verici etkileri olacağının belirtilmesi gerekir.

Su içerisine bıraktığınız yumurtada görülebilecek son durum ise yumurtanın su üzerinde süzülmesidir. Bu yumurtanın artık bayatladığı varsayılabilir. Suyun üstünde kalan yumurtaların 1-2 gün içerisinde tüketilmesi, aksi halde çöpe atılması gerekir.

Yumurta Kaç Günde Tüketilmeli?

Ekonomik olması açısından genelde 30’lu kolilerde satın almayı tercih ettiğimiz yumurta kaç günde tüketilmeli sorusu kişisel sağlık açısından önemlidir. Üretim tarihi yeni ve taze olan yumurtaların 6 haftaya kadar tüketilmesi mümkündür. Oda sıcaklığında da 2-3 hafta saklanabilen yumurta, buzdolabında saklanması halinde muhafaza süresi 6 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Burada önemli konulardan birisi de genelde yapılan hata üzerinedir. Buzdolabının kapak bölümünde saklanması, yumurtanın saklanma ömrünü kısaltmaktadır. Sürekli açılıp kapatılan kapakta duran yumurta, sıcak havayla daha çok temas ettiği için saklanma ömrü azalır. Oysaki, dolabın raflar bölümünde saklandığında dış havayla teması ciddi ölçüde azalacak ve saklama ömrü 1,5 aya kadar uzayabilmektedir.

——————————————————————————————————

Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.

Facebook: zorelmachine

Instagram: zorelmachine

LinkedIn: Zorel Machine

Youtube: Zorel Machine

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir