Sabah kahvaltısında bir adet yumurta yemenin besin değeri çok yüksek olup diğer besinlere gerek kalmadan sadece yumurtayla beraber gereken doyumu sağlayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurta içerdiği protein değerler bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle birçok kişi tarafından kas yapımı ve vücut geliştirme aşamalarında kullanılan bir besin olup kaslarda bulunan liflerin güçlenmesini daha verimli bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar.
Yumurta içesinde yer alan besinler protein, folik asit, demir ve çinko gibi minerallerdir. Mineral bakımından vücuda sağlamış olduğu dayanıklılık ve geliştirme özelliği sayesinde diğer tüm besinlerden ayrılır.
Yumurta içinde bulunan mineral kaynakları tek başına vücuttaki proteini karşılamaktadır. Özellikle 1 yumurta 6 gram ham protein değeri taşımaktadır. Yumurta içinde yer alan proteinin dışında A vitamini, D vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini gibi daha birden fazla vitamin değeri yer alır.
Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
Yumurta özelikle ülkemizde her kahvaltının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak dünyada da belki çokça tüketilen besin kaynağıdır. İçerdiği protein değerine bağlı olarak sağlıklı ve verimli besinlerin başında gelir.
Yumurta lezzetli ve sağlıklı olmasının yanı sıra aynı zamanda insanı dinç tutar hastalıklara karşı korumaktadır. Fakat burada birçok gıdada olduğu gibi yumurta tüketiminin de çeşitli zararları olabilmektedir.
Fakat genel anlamda bakacak olursak yumurta tüketimi çok önemli bir besin kaynağıdır. Haşlanmış yumurta faydaları nelerdir sorusuna bakacak olursak maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz.
Optimal Beslenme Kaynağıdır
Yumurtanın belirleyici bir besin olması için mutlaka optimal beslenme açısından sağladığı faydalar arasında yer almaktadır. Burada var olan belirli vitaminler, mineraller ve aynı zamanda makro besinler açısından daha yüksek bir düzeye doğru ilerlemektedir.
Fakat burada haşlanmış yumurta ile beraber hem çok çeşitli bir temel mikro ve makro besin maddelerini daha yüksek düzeyde de sıralayabilmektedir. Dengeli beslenme açısından optimal bir beslenme kaynağı olarak görebilirsiniz. Örnek verecek olursak yumurtalar içinde yer alan yüksek protein, yüksek yağ, A vitamini, D vitamini, fosfor, demir, krom ve benzeri birden fazla mineral içermektedir.
Besin Değeri Yüksek Yiyecekler Arasındadır
Birçok besin arasında belki de yumurta daha yüksek besin değerine sahiptir bunun nedeni içerdiği minerallerdir. Yumurta içeriğinde yer alan protein, yağ ve en temel vitamin gibi daha iyi bir verim çeşitliliği sağlaması bakımından daha önemlidir.
Gıda Kaynaklı Hastalık Riski Çok Azdır
Yumurtayı pişirmenin yanı sıra haşlamanın önemi daha yüksektir. Yumurtayı haşlamak tüketim anlamında kolaylık sağlar. Haşlama işlemi kabuğunda sorun oluşturabilecek potansiyel patojenler giderilmesini de sağlamaktadır. Aynı zamanda yumurtanın içinde yer alan zararlı minerallerin giderilmesini sağlar. Yumurtaları kaynatmanın birçok yararı bulunmakla beraber günde bir adet yumurta yiyen hasta olmayacaktır. Omlet ve sahanda yumurta ile karşılaştırıldığında farklı bir verimliliğe sahiptir.
Haşlanmış Yumurtalar Bozulmaya Karşı Daha Dayanıklıdır
Haşlanmış yumurtanın bir diğer faydaları kabuklarını sarmış olan doğal koruyucu içinde yer alır. Yumurtanın kabuğuna bağlı olarak içteki yumurta akları ve sarısı içinden de bariyer görevi görür.
Fakat burada haşlama işlemleri sırasında dışarıda yer alan bakterileri gidermesinden dolayı patojenik kirleticiler yani hastalık sağlayan etkenleri de yok eder. Bu açıdan bakacak olursak haşlanmış yumurtaların oda sıcaklığı üzerinde daha farklı şekilde diğer yumurta şekillerine karşılık daha sağlıklı ve daha koruyucu bir etkene sahiptir.
Reflüye İyi Gelir
Haşlanmış yumurta içinde yer alan besin değeri içinde yüksek bir katkı sağlar. Buna bağlı olarak içerisinde yer alan katkı maddesi olmadan haşlanmış yumurta besin değeri bakımından yüksek bir verimlilik sağlamaktadır.
Buna bağlı olarak pişmiş yumurtalar, kahvaltı, öğle yemeklerinde reflü diyetinde kullanmak için bir ideal olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için yumurtayı yağda kızartılmadıkça, yağlı, ağır, kızartılmış bir şekilde yemeniz reflünün önlenmesini sağlamaktadır.
Egzersiz Öncesi ve Sonrası Yemek İçin İdealdir
Spor yapanlar için haşlanmış yumurta yemenin bin bir türlü faydası bulunmaktadır. Spor salonuna kas yapmak isteyenler ya da sadece daha fazla sıkılaşmak için gidenler için haşlanmış yumurta içerdiği besin değeri ile spor sırasında yardımcı olur.
Haşlanmış yumurtayı antrenman öncesi ve antrenman sonrası yemek isteyenler içinde büyük bir verimlilik sağlamaktadır. Haşlanmış yumurta içinde yer alan protein öncesi egzersiz öncesi yemek için büyük ideal sağlamaktadır. Yumurta içeriğinde büyük bir tokluk hissi sağlar aynı zamanda hasta olmanızın da önüne geçer.
Haşlanmış yumurtanın bir diğer önemli faydası egzersiz sonrasında kasların toparlanmasına yardımcı olur. Daha spesifik anlamdan bakacak olursak haşlanmış yumurta içeriğinde bulunan yüksek proteinler hasarlı liflerin düzelmesine yardımcı olur.
Haşlanmış Yumurta Şekilleri
Haşlanmış yumurtanın birçok farklı şekilde hazırlanması vardır. Burada yumurtanın kızartılma ve haşlanma biçimlerine göre sıralayacak olursak şu şekilde bir tablo karşımıza çıkacaktır.
Rafadan Yumurta
Bu açıdan bakacak olursak rafadan yumurta içerisinde yer alan beyazı tam pişmiş bir şekilde sarısı daha akışkan olan pişirme şekillerine rafadan denilmektedir. Su kaynatılma işleminin ardından 3 dakika daha pişirme işleminin ardından sudan çıkardıktan sonra yumurtayı soğuk suya tutunuz. Çıkardığınız zaman yumurtanın rafadan bir şekilde yiyebilirsiniz.
Cıvık Yumurta
Bir diğer yumurta pişirme teknikleri de cıvık yumurta şeklidir. Bu yumurta şeklini seven pek çok kişi vardır. Özelikle yumurtayı ekmekle beraber yemek isteyenler için tercih edeceği bir yeme şeklidir. İçeriğinde yer alan yumuşak sarısına bağlı olarak akışkan bir kıvam üzerinden karşımıza çıkar.
Buna bağlı olarak içerdiği besin değeri için de kaynayan su üzerinde konulan yumurtaları iki dakika sürre boyunca kaynatmak gerekmektedir. İki dakika sonra da ocaktan alınan haşlanmış yumurtanın cıvık bir şekilde olduğunu göreceksiniz.
Kayısı Yumurta
Yumurta pişirme teknikleri içinde yer alan bir diğer kayısı yumurta şekli de beyazı iyice pişmiş olmalı aynı zamanda sarısı akmayacak bir şekilde olmalıdır. Su kaynatma işlemlerinin yanında 4 – 4,5 dakika kaynar suda haşlamanız gerekmektedir. Yumurta soyulma işleminin ardından kayısı kıvamında olacaktır.
Katı Yumurta
Yumurta yemek ve hazırlamak için bir diğer tercih edilen yumurta şekli de 5-6 dakika kaynatmak gerekir. Bu yumurta pişirme tekniği ile beraber yumurta beyazı ve sarısı daha katı bir hale gelecektir. Bu şekilde katı yumurta daha katı bir şekilde oluşacaktır. Kaynayan su içine konulan yumurta daha çok 5-6 dakika tutulmaktadır. Çıkartılan aynı zamanda soğuk suyun altına tutulduktan sonra yumurta şekli daha iyi olur.
Çok Katı Yumurta
Cezve içine konulması istenen yumurta su kaynama işleminin ardından 7 ile 12 dakika arasında pişirilme işlemlerinin ardından çıkartıldıktan sonra soğuk suyun altına tutulabilir. Bu şekilde daha katı bir yumurta pişirme tekniğinin oluştuğunu göreceksiniz.
Haşlanmış Yumurta Besin Değerleri
Yumurta pişirme tekniklerine bağlı olarak aynı zamanda haşlanmış yumurta besin değeri şu şekilde bir tablo karşımıza çıkacaktır.
- Porsiyon Miktarı bakımından 100 gr.
- Kalori açısından bakacak olursak 155 kcal olarak karşımıza çıkar
- Toplam Yağ miktarı bakımından 11 gr.
- Kolesterol açısından 155 mg
- Sodyum içermesi bakımından 124 mg
- Potasyum minerali açısından 126 mg
- Karbonhidrat miktarı açısından 1.1 gr.
- Protein miktarı açısından 13 gr.
Haşlanmış Yumurta Vitamin Değerleri
Yumurtanın kaynama şekline bağlı olarak haşlanmış yumurta vitamin değerleri de değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak içerdiği mineraller bakımından yumurta içerisinde değerler şu şekildedir. 100 gr bir porsiyon miktarına bağlı olarak;
- C Vitamini içerisinde 0 mg
- Kalsiyum miktarı içerisinde 50 mg
- Demir miktarı bakımından 1.2 mg
- B6 Vitamini miktarı bakımından 0.1 mg
- Kobalamin içermesi bakımından 1.1 µg
- Magnezyum miktarı bakımından 10 mg
Haşlanmış Yumurtanın Zararları Nelerdir?
Haşlanmış yumurta içerdiği besin değerine bağlı olarak yararlarının yanı sıra haşlanmış yumurta zararları da bulunabilir.
- Bir yumurta içinde 75 kalori yer almaktadır. Gün içerisinde 3 adet yumurta tüketmek olması gerekenden daha yüksek bir kalori almamız anlamına gelir. Bu durum aslında kilo almaya müsait bir hale gelmenize neden olur
- Eğer çok fazla yumurta tüketirseniz yağ oranınızda artacaktır. Yağ oranının artması kalp hastalığı riskini daha yüksek düzeye çıkarmaktadır.
- Haşlanmış yumurta içinde yer alan yüksek kolesterol miktarlardan birisi olarak yeme işlemlerine bağlı olarak kolesterol miktarı daha yüksek düzeyde bir artış göstermektedir. Bu durum kalp hastalıkları riskini daha alt düzeye çekmesine yardımcı olacaktır.
- Haşlanmış yumurtanın çok fazla tüketimi diyabet riskinin de oluşmasına yardımcı olacaktır.
Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?
Haşlanmış yumurta hakkında bir diğer merak edilen soru da haşlanmış yumurta kaç kalori sorusudur. Haşlanmış yumurtanın düzeyi değişmekle beraber bir haşlanmış yumurta özelikle ortalama bakımından 75-80 kalori olarak değişiklik göstermektedir.
Buna bağlı olarak bir yumurtanın çok fazla tüketilmesi vücuda gereğinden daha fazla yağ alımına neden olur. Günde 3 ya da daha fazla yumurta tüketmek daha yüksek bir kalori sağlar.
Bundan dolayı yağ miktarının fazla olması kilo alımı gerçekleşir. Fakat burada protein miktarının yüksek olması spor yapan kişilerin hızlı kas grubunu geliştirmesine ve verimli bir şekilde spor yapmasına da yardımcı olacaktır.
Haşlanmış Yumurta Ne Vitamini?
Haşlanmış yumurtanın faydaları bir besin olmasının bir diğer nedeni içerdiği mineral ve vitaminlerin yüksek düzeyde olmasıdır. Özellikle içerdiği mineral değerleri bakımından karşımıza çıkan değerler aşağıdaki gibidir; D Vitamini, demir, B12 Vitamini, Lutein ve Zeaksantin, A vitamini, Fosfor, İyot, Selenyum, Riboflavin (B2 Vitamini) ve Pantotenik Asit (B5 Vitamini) buna bağlı olarak vitamin değerleri de değişiklik göstermektedir.
Yapılan araştırmalara bağlı olarak yumurtaların içinde metabolik aktivitenin artırdığını ve tokluk hissini daha yüksek düzeye çektiğini de söyleyebiliriz. Yumurta tüketimi ile sağlıklı ve verimli bir vücuda kavuşabilirsiniz. Haşlanmış yumurta besin değerleri bakımından vücut açısından verimli ve sağlıklı gıdaların başında gelmektedir.
——————————————————————————————————
Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Facebook: zorelmachine
Instagram: zorelmachine
LinkedIn: Zorel Machine
Youtube: Zorel Machine
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.
Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..