Sitemize Hoşgeldiniz! Sitemiz yapım aşaması devam etmektedir. İlginize teşekkür ederiz.

Yumurta hangi organa iyi gelir sorusu fazlasıyla soruluyor. Yazımızda bu soruya detaylı bir cevap alabileceksiniz. En sevilen yiyeceklerin başında kuşkusuz yumurta gelir. Özellikle kalsiyum ve protein açısından oldukça zengin olan yumurta akı ve sarısı, hemen hemen tüm tatlılarda, kahvaltılarda ve akşam yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, sarısı doğal olarak kolesterol içerdiğinden, yumurta akı daha avantajlıdır. Bu nedenle uzmanlar, kısıtlamalar ve aşırı yumurta tüketimine karşı uyarılar da yayınlamaktadır.

Yumurtayı Nasıl Yemeliyiz?

Yumurta hangi organa iyi gelir sorusunu cevaplamadan önce nasıl yemek gerektiğini de açıklamak gerekir. Araştırmalara göre günde bir veya iki yumurta yemek vücudu sağlıklı tutuyor. Gıdaların ısıl işlemi sıklıkla zararlı bir tekniktir. Pişmiş yumurta beyazındaki protein denatüre olduğundan daha faydalı hale gelir. Yumurtada bulunan “Avidin” adlı işe yaramaz bir protein de kızartma sırasında ortadan kalkar. Bu nedenle yumurta aklarının pişirilmesi avantajlıdır. Bununla birlikte, yumurta sarısı daha az pişirilmelidir çünkü lipitler ve diğer sağlıklı bileşenler bozulmaya karşı hassastır.

En zengin yağ ve protein kaynaklarından biri pastörize yumurta sarısıdır. Bu nedenle yumurta sarısı tüketilmeli ve kenara ayrılmamalıdır. Yumurtalardaki birçok sağlıklı lipit, pişirme sırasında oksitlenir ve bu da onları daha az sağlıklı ve hatta tehlikeli hale getirir. Yumurta sarısı için bu özellikle doğrudur. Yumurta sarısı mümkünse az yapılmalıdır. Pişen yumurtayı uzun süre ocakta bırakmamaya dikkat edin. Yumurta akı ve yumurta sarısı proteinleri ısıdan zarar görebilir ve bu da vücudunuzun kullanamayacağı yapışkan lipitlere neden olabilir. Bunun nedeni, pişirmenin proteinlerin parçalanmasını hızlandıran oksijeni serbest bırakmasıdır.

Yumurta pişirilir ve yenirse, yumurta sarısındaki yağ ve sağlıklı elementler bu zararlı oksidasyondan korunur. Çünkü yumurta, kaynatıldığında su, yumurta kabuğu ve yumurta beyazından oluşan üç katmanlı bir koruyucu tabakaya sahiptir. Haşlanmış bir yumurta, tavada kızartılmış bir yumurtadan daha hızlı ve daha kolay hazırlanabilir. Sarısı daha yumuşak ve besin açısından daha zengindir.

Yumurta Hangi Hastalıklara İyi Gelebilir?

Kan Kolesterolünü Düzenler

Yumurtanın kolesterol içeriğinin yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Gerçekte, bir yumurta 212 mg kolesterol içerir, bu da günlük 300 mg alım seviyesinin iki katından fazladır. Diyet kolesterolünün her zaman kan kolesterolünde artışa neden olmadığını anlamak çok önemlidir. Aslında, karaciğer her gün çok fazla kolesterol üretir. Kolesterol içeren gıdaları daha fazla tükettiğinizde karaciğeriniz daha az kolesterol üretir. Yumurtaların kolesterol üretimini dengeleme yeteneği, birçok avantajından biridir.

Kalp ve Damar Sağlığını İyileştirir

Kalp sağlığı, kemik sağlığı ve genel hücre ve organ işlevselliği ile bağlantılı temel bir mineral ve elektrolit olan potasyum, 54 mg’lık bir dozda bir yumurta beyazında bulunur. Kasların kasılması, sinir sisteminin çalışması, kalbin atması ve hayati besinlerin hücreler arasında hareket etmesi için potasyum gereklidir. Çok sayıda çalışma, potasyumun kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir. Potasyum açısından zengin gıdaların düzenli tüketimi kalp hastalığı riskini azaltır.

Kırmızı Kan Hücresi Üretimini Artırır

Genel olarak B2 vitamini olarak adlandırılan riboflavin, yumurta beyazında bol miktarda bulunur. Karbonhidratları enerjiye dönüştüren bu vitamin, metabolik hızı kontrol eder ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu hızlandırır. Hücrelere zarar verebilen veya öldürebilen kimyasallar olan serbest radikaller, aynı zamanda bir antioksidan görevi de gören B2 vitamini tarafından parçalanır.

Göz Hastalıklarına Faydalıdır

Yumurtada iki güçlü antioksidan vardır. Zeaksantin ve lutein bunlardır. Gözlerin retinası, bu antioksidanların tutulduğu yerdir. Yeterince yumurta tüketmek, en yaygın iki göz rahatsızlığı olan maküler dejenerasyon ve katarakt geliştirme riskinizi azaltacaktır.

Yumurtada Hangi Vitaminler Var?

Dört ana grup, vücudumuzun sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Bunlara taze sebze ve meyveler, süt ürünleri, tahıl ürünleri ve et ve et ürünleri dahildir. Et ürünleri kategorisi yumurta içerir. Tam bir protein kaynağı olsa bile içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sağlıklı beslenme aktif rol oynar. Yumurtanın sarısı ve beyazı farklı besin değerlerine sahip olabilir. Sarısı tüm yağ, kolin, kalsiyum, fosfor ve demirin yanı sıra enerjinin dörtte üçünü ve proteinin neredeyse yarısını içerirken, beyaz riboflavin ve proteinin daha küçük bir kısmını içerir. Bir çocuğun gelişiminin çok önemli bir bileşeni olan yumurta, büyümeye yardımcı olur ve bağışıklığı artırır.

Yumurtadan Hangi Organlar Yarar Sağlar?

Yumurta, özellikle kolin içerdiği için beyin sağlığını korumak için değerli bir besin maddesidir. Beyin hücrelerinin ve beyin zarının sağlığını iyileştirir. Özellikle hafıza kaybı sorunlarınız varsa yumurta tüketmeniz önerilir.

Her Gün Yumurta Yersek Ne Olur?

Besin kolini beynimizi korur ve her gün yumurta yersek beyin hücrelerimizi sağlıklı tutar. Ayrıca kolin maddesi kansere yakalanma ihtimalini düşürür. İçerdiği lutein sayesinde gözlerimizin sağlığını ve net görüşün korunmasını garanti eder. Lutein yetersizliği ciddi görme sorunlarına neden olduğu için çok önemlidir. Balık yağını içtiğinizde, içeriğinde bulunan D vitamini miktarının aynısını alırsınız. Kemiklerinizin büyümesi ve dişlerinizin sağlamlığı için D vitamini çok faydalıdır. Üremeye yardımcı olur ve B9 vitamini veya folat içerdiğinden hamile kalmayı düşünen kadınlar için harika bir diyettir. Her gün yumurta tükettiğimizde ciltteki yaşlılık lekeleri gözle görülür şekilde solar ve daha sıkı bir cilt yanılsaması sağlar.

İyi Kolesterolü Yükseltir

Yumurtalar, özellikle sarısı kolesterolü artırma kapasitesine sahiptir. Belki de kolesterolün neden yumurtanın faydaları arasında yer aldığını sormuşsunuzdur. Çünkü yumurta da doymamış yağ asitleri içerir. Bu asitler kolesterolü düşürme özelliğine sahiptir. Ölçülü yumurta tüketmek kolesterolü azaltabilir. Tabii ki, aşırı yemek sizin için kötü olabilir.

Kilo Kaybını Sağlar

Rochester Obezite Araştırma Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, kahvaltıda yumurta yemek tok hissetmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda düşük kalorili içeriği kilo vermenize de yardımcı olur. Tokluk hissi, kişinin bir sonraki öğüne dayanmasını kolaylaştırır.

Bağışıklık Sistemini İyileştirir

Her gün düzenli olarak tüketilen yumurta, vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamininin bir kısmını almasına yardımcı olur. Ayrıca yumurta, bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı savunması için gerekli olan A ve C vitaminlerini yeterli miktarda içerir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için günde en az 1 yumurta yiyin.

Katarakta Karşı Koruma Sağlar

Sağlıklı gözler için A vitamini çok önemlidir. Yumurtanın A vitamini göz sağlığını destekler. Ek olarak, katarakt hastalığına yakalanma şansını düşürmesi, besinsel faydalarıdır. Ek olarak, gözleri zararlı UV radyasyonundan korumaya yardımcı olur.

Kemikleri Güçlendirir

Yumurta çok miktarda protein, kalsiyum ve amino asit içerdiğinden kemik sağlığını korumak için mükemmeldir. Yumurta, büyüme ve gelişmeyi teşvik ederek gelecekteki kemik sorunları olasılığını azaltır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar yumurtayı sık sık tüketmelidir.

Enerji Verir

Yumurtanın iyi bir B12 vitamini kaynağı olduğu iyi bilinmektedir. Vücut, bireyin ruh sağlığını korumaya da yardımcı olan B12 vitamininden enerji ve güç alır. Sporla uğraşan insanlar genellikle bir enerji kaynağı olarak yumurtayı tercih ederler.

Beyin Zindeliğini Korur

Yumurta, hafızayı geliştirmede özellikle aktif olan kolin adı verilen kimyasal bir bileşik içerir. Bu kimyasal nörolojik sistemi güçlendirir ve DNA üretimi için çok önemlidir. Zekayı ve hafızayı geliştirirken ruh halini yükseltir.

Tırnak ve Saç Sağlığını Korur

Vücudumuz vitamin eksikliklerine hızlı tepki verir ve bu durumdan en çok etkilenen kısımlar saçlarımız ve tırnaklarımızdır. Düzenli yumurta tüketimi saça iyi gelen besinleri içerdiği için saça canlılık sunar. Yumurtada bulunan amino asitler kişinin saç ve tırnak sağlığını korumak için çok önemlidir.

——————————————————————————————————

Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.

Facebook: zorelmachine

Instagram: zorelmachine

LinkedIn: Zorel Machine

Youtube: Zorel Machine

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir