En sağlıklı yumurta nasıl pişirilir sorusuna net bir cevap verilememekle birlikte her uzmanın bile farklı bir fikri olabilir. Fakat biz bu yazımızda en çok kabul gören yönü paylaşmayı deneyeceğiz. Nasıl hazırlarsanız hazırlayın, yumurtalar genellikle çok sağlıklıdır. Yumurta ucuz ama oldukça besleyici bir besindir. Yumurtalar aşağıdakilerle doludurlar. Bunlar:
- Proteinler
- Vitaminler
- Mineraller
- Sağlıklı yağlar
Bununla birlikte, yumurtalarınızın besleyici bileşimi, onları nasıl hazırladığınıza bağlı olarak değişebilir. Bu makale, yumurta hazırlamanın ve tüketmenin en sağlıklı yöntemlerini ve en sağlıklı yumurta nasıl pişirilir sorusunu incelemektedir.
Yumurtanın Beslenmedeki Yeri ve Önemi
Yumurtanın beslenmedeki önemi üzerine kısa bir tartışma Biyolojik değeri yüksek proteinler sağladıkları için süt, et ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler insan beslenmesi için gereklidir. Yumurta proteini, biyolojik değeri büyük olan proteinler arasında örnek protein olarak kabul edilmektedir. Diğer bir deyişle yumurta proteini, vücudun en iyi kullandığı ve vücut dokularına en iyi şekilde dönüştürdüğü proteindir.
Kalsiyum, fosfor ve sağlık için önemli olan bazı B grubu vitaminleri açısından zengin bir kaynak olan yumurta, içerdikleri yüksek kaliteli proteinin yanı sıra yumurtada da bulunur. Ayrıca kansızlığı önleyen bir mineral olan demir, cinsel ve fizyolojik gelişime yardımcı bir vitamin olan çinko, göz ve cilt sağlığı için çok önemli olan A vitamini, kanama eğilimini azaltan K vitamini, gerekli olan kükürt içerirler. Büyüme ve gelişme çağındakiler başta olmak üzere tüm yaş grupları günlük olarak yumurta tüketir. Yumurtalardan elde edilen ürünlerin çoğu hızlı bir şekilde pişirilebileceğinden herkes yumurta pişirebilir. Ancak yumurtayı kolayca ve keyifle tüketmek istiyorsanız haşlarken özen gösterilmelidir. “İyi aşçı, yumurta ve pilav pişirmesinden anlaşılır” diye bir atasözü bile vardır. Yumurta pişirirken basit gibi görünse de dikkat edilmezse ortaya çıkan sonuç zevkli olmaz ve tekrar yeme isteğini ortadan kaldırır.
Yumurtalar Nefis ve Çok Yönlüdür
Çeşitli şekillerde hazırlanmaları kolaydır ve sebzeler gibi diğer besleyici yiyeceklerle iyi giderler. Ek olarak, onları pişirmek zararlı bakterileri öldürerek onları daha güvenli tüketmelerini sağlar.
Bazı Besinler Yumurtada Daha Sindirilebilir Hale Gelir
Yumurtaları pişirmek onları daha güvenli tüketir ve bazı besinlerin emilimini kolaylaştırır. Yumurtadaki protein bunun bir örneğidir. Araştırmalara göre ısıtıldığında daha sindirilebilir hale geliyor. Aslında, bir araştırmaya göre vücut, pişmiş yumurtada bulunan proteinin %91’ini kullanabilirken, çiğ yumurtada bu oran yalnızca %51’dir. Sindirilebilirlikteki bu azalmanın nedeninin yumurta proteinlerinde ısıya bağlı yapısal değişiklikler olduğu ileri sürülmektedir. Büyük protein molekülleri parçalanır ve pişmemiş yumurtalarda girift, bükülmüş şekiller halinde sarılır. Proteinleri bir arada tutan zayıf bağlantılar, pişirme sırasında ısı ile kırılır. Proteinler daha sonra yakındaki proteinlerle yeni bağlantılar oluşturur. Çırpılmış yumurtanın yeni bağları, vücudunuzun onları sindirmesini kolaylaştırır. Yumurta akı ve sarısı, kalın bir jelin sonucu olarak lastiksi ve sert hale gelerek bu modifikasyonları sergiler.
Vitamin biyotinin mevcudiyeti, çiğ yumurtadaki proteinden etkilenebilir. Yumurtalar, yağ ve şeker metabolizması için gerekli bir bileşen olan iyi bir biyotin kaynağıdır. Ayrıca H vitamini veya B7 vitaminiyle de anılır. Yumurta aklarında çiğ halde bulunan avidin adı verilen bir protein, vitamin biyotin’e bağlanır ve vücudunuzun onu kullanmasını engeller. Avidin, yumurtalar pişirildiğinde biyotine bağlanma yeteneğini azaltan yapısal değişikliklere uğrar. Bu biyotin emilimini kolaylaştırır. Yumurtadaki protein, pişirildiğinde daha kolay emilir. Ek olarak, biyotinin vücudunuz tarafından kullanılabilirliğini artırmaya yardımcı olur. Yüksek sıcaklıkta pişirme diğer besinlere zarar verebilir. Yumurtalar, bazı besinlerin sindirilebilirliğini artırırken diğerlerini azaltmak için pişirilebilir. Bu olağan bir durumdur. Yiyeceklerin çoğu, özellikle uzun süre yüksek sıcaklıklarda hazırlanırlarsa, pişirildiklerinde bazı besin maddelerini kaybederler.
Bir araştırmaya göre, yumurtalar pişirildiğinde A vitamini içeriğinin kabaca %17-20’sini kaybeder. Yumurtadaki antioksidan miktarı da pişirme sırasında önemli ölçüde azaltılabilir. Bir araştırmaya göre, kaynatma, kızartma ve mikrodalgada pişirme gibi standart pişirme teknikleri, bazı antioksidanların miktarını %6-18 oranında azaltır. Genel olarak, daha kısa sürelerde ve daha yüksek sıcaklıklarda pişirilen gıdaların daha fazla besin maddesini koruduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalara göre, yumurtalar kaynatıldıklarında, kızartıldıklarında veya 40 dakikadan daha kısa süre pişirildiklerinde D vitamininin yalnızca %18’ini değil, %61’ini kaybedebiliyor. Yumurta pişirildiğinde bu besinler azalırken, yine de önemli miktarda vitamin ve antioksidan içerirler.
En Sağlıklı Yumurtalar Nasıl Pişirilir?
Yumurta sağlıklı bir besin olsa da, onları daha da iyi yapabilirsiniz.
Düşük Kalorili Bir Pişirme Tekniği Seçin
Kalorileri azaltmak istiyorsanız, haşlanmış veya haşlanmış yumurtaları seçin. Bu pişirme teknikleri fazladan kalori eklemediğinden yemeğin kızartılmış, çırpılmış veya omletten daha az kalorisi olacaktır. Yumurta ve sebzeleri karıştırın. Sebzeler yumurta ile iyi uyum sağlar. Bu, yumurta yemenin, sebze alımınızı artırmanın ve yemeğinize lif ve mineral takviyesi sağlamanın harika bir yolu olduğu anlamına gelir. Basit öneriler arasında, bu yemekte olduğu gibi, tercih ettiğiniz sebzeleri omlet veya çırpılmış yumurtaya eklemek yer alır. Alternatif olarak, yumurtaları istediğiniz gibi hazırlayın ve biraz sebze ekleyin.
Yiyecekleri Yağda Yüksek Sıcaklıkta Kızartın
Yüksek ısıda pişirme için ideal yağlar, yüksek sıcaklıklarda kararlı kalan ve tavada kızartma için kullanılanlara benzer şekilde tehlikeli serbest radikaller oluşturmak için kolayca oksitlenmeyen yağlardır. Ayçiçek yağı ve avokado yağı, akıllıca kararların birkaç örneğidir. Sızma zeytinyağı ve hindistancevizi yağı için ideal pişirme sıcaklıkları sırasıyla 210 °C ve 177 °C’nin altındadır.
Yapabileceğiniz En Sağlıklı Yumurtaları Seçin
Yumurtaların besin değeri, yetiştirme tekniği ve tavukların beslenmesi gibi bir dizi değişkene bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, merada yetiştirilen ve organik yumurtaların, kafessiz ve ticari olarak yetiştirilen yumurtalardan daha yüksek besin değerine sahip olduğu kabul edilir.
Fazla Pişirmekten Kaçının
Pişirme süresi ve sıcaklık arttıkça besin kaybı artabilir. Özellikle tavada kızartma için, daha uzun süre daha yüksek ısı kullanmak, içerdikleri oksitlenmiş kolesterol miktarını artırabilir. Düşük kalorili bir pişirme yöntemi seçin, yumurtaları sebzelerle birleştirin, ısıya dayanıklı yağda kızartın ve yumurtalarınızın mümkün olduğunca besleyici olmasını sağlamak için pişirme süresine dikkat edin.
Kabuklu Yumurta Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genellikle, yumurta kaynatmak basit bir işlemdir. Ancak pişirilirken bazı faktörler göz ardı edilirse ortaya çıkan sonuç, tüketmek için keyifli olmayacaktır. Kabuğu pişirmek için kullanırken kabuğun çatlamasını önlemek, dikkate alınması gereken faktörlerden biridir. Yumurtanın içindeki hava ısıtıldığında genleşir, ancak yeterince hızlı dışarı çıkamaz. Kabuk bu nedenle kırılır. Yumurta buzdolabından çıkarıldıktan hemen sonra kaynayan suya atılırsa kabuğu kırılır. Kaynayan suya tuz veya sirke eklendiğinde yalnızca sınırlı miktarda yumurta akı dışarı sızacaktır çünkü sızan yumurta akı kısa sürede pıhtılaşacak ve daha fazla sızıntıyı durduracaktır.
Yumurtaları kabuklarında pişirirken akılda tutulması gereken ikinci şey, bir yumurta sarısının etrafında koyu yeşil bir renk oluşmasını önlemektir. Uzun pişirme süreleri, pişen yumurtaların pişirme suyunda uzun süre soğutulması ve bayat yumurtaların kullanılması yeşil rengin oluşmasına katkıda bulunur. Bu yeşil renk tonu, yumurtayı soğuk suya batırmak gibi hızlı bir şekilde soğutulursa görünmez. Yumurtanın bayatlığının yeşil rengin ne kadar güçlü geliştiği üzerinde etkisi vardır. Bozulmamış ancak bayat yumurtalar çeşitli yemeklere eklenebilir ve hatta yağda pişirilebilir. Ancak kaynatılmamalı veya haşlanmış yumurta olarak hazırlanmamalıdır.
——————————————————————————————————
Son olarak, sosyal medya hesaplarımızın bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz. Takip ederseniz işinize katkı sağlayacak, ilginizi çekebilecek paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Facebook: zorelmachine
Instagram: zorelmachine
LinkedIn: Zorel Machine
Youtube: Zorel Machine
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.
Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere..